Uluslararası ölçümler, Türkiye’nin eğitim karnesinin istenen düzeyin çok altında olduğunu gösteriyor. Bu durum özellikle sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı bölgelerde çok can alıcı bir hal alıyor. Bütün çocuklar bizim; bütün çocuklarımızın nitelikli eğitime erişim hakkı var diyerek bu konuda da imkanlarımızı seferber ediyoruz.
Bilgisayar Sınıfları
Selçuklu İlkokulu, Şanlıurfa, Eyyübiye
Çocuklarımızın bilgiişlem becerilerine sahip olmalarının gelecekteki başarıları için ne kadar hayati olduğunu biliyor; bu alandaki eşitsiz koşulları görüyor ve bir kez daha bütün çocuklar bizim diyoruz. Bütün çocuklarımıza bilgisayar erişimi sağlamak ve dünyalarını genişletmek için bilgisayarı olmayan ilk ve orta okullara bilgisayar laboratuvarı kuruyor, ihtiyaçlarına uygun yazılımları sağlıyor öğretmen ve öğrencilere eğitim veriyoruz. İstanbul, Elazığ ve Şanlıurfa’da kurduğumuz sınıflarda öğrencilerimiz geleceğe hazırlanıyor.
Robotik ve Kodlama Atölyeleri
Çocuklarımız kodlamayla tanışsın, analitik ve algoritmik düşünsünler, el becerileri gelişsin, yapamam yerine yapabilirim desinler diye okullarımızda kodlama, robotik, tasarım, 3 boyutlu yazıcı ve maker atölyeleri kuruyor, bu okullardaki öğretmenleri yetiştiriyor, atölyelerde bilgisayar ve tablet yardımıyla projeler geliştiriyoruz. İstanbul’da üç, Kocaeli’de bir ve Elazığ’da da bir okulun öğrencileri kurduğumuz robotik atölyelerinde kodlama öğreniyor. Salgın bizi durduramadı. Çocuklarımız okullara ve atölyelere gelemiyorlarsa, biz onlara gideriz dedik; 300’den fazla çocuğumuzun evine notebook ve robotik kodlama seti gönderip, online eğitim verdik.
Kurduğumuz İlk robotik Atölyesi, İstanbul – Fatih Kırımlı Aslanbey İlkokulu, 2018
Bizim Çocuklar Atölyede
Çocuklarımız resim atölyesinde,
İstanbul – Fatih Kırımlı Aslanbey İlkokulu, 2019
Çocuklarımız kendilerini tanısın, ilgi alanlarını keşfetsin ve ilgilendikleri konuda eğitim alma fırsatlarına kavuşsunlar diye atölye çalışmaları düzenliyoruz. Fatih’teki bir ilkokulun 3. ve 4. sınıf öğrencileri için sekiz farklı atölye kurguladık. Yılın ilk günlerinde, Çevre ve Doğa, Drama, Felsefe, İngilizce, Matematik, Müzik, Psikodrama, Resim ve El İşi atölyelerinden birini seçen çocuklar yıl boyunca iki haftada bir uzman gönüllülerimizle kendi istedikleri konuda çalıştılar, geliştiler.
Yaz Okulları
Uzun yaz tatillerini uygun olmayan ev koşullarında geçiren çocuklarımız maalesef hem öğrenme kaybı yaşıyor hem de fiziksel gelişimleri sekteye uğruyor. Yaz okullarıyla bu sorunun çözümüne bir nebze olsun katkıda bulunmak istedik. Yaz okullarımız hem çocuklarımız için, hem çok sayıdaki genç gönüllümüz için hem de bizim için çok eğlenceli ve öğretici oluyor. Çocuklarımız yaz okullarında neler yapmıyorlar ki? Robotik atölyesinde kendi tasarımlarını yapmayı, el işi atölyesinde düğme dikmeyi, fotoğrafçılık atölyesinde fotoğraf çekmeyi, çevre atölyesinde atık hiyerarşisini öğreniyor, uzman gönüllülerimizden yaşadıkları semtin tarihini dinliyor, top oynuyor, dans ediyor, şarkı söylüyor, jimnastik yapıyor, film seyrediyor, resim yapıyor ve bol bol kitap okuyorlar. Yaz okulu bittiğinde ayrılmak hepimiz için gerçekten çok zor oluyor.
Çocuklarımız yaşadıkları semti gezip tarihini öğreniyorlar, İstanbul – Fatih Kırımlı Aslanbey İlkokulu, 2019
Öğretmen Seminerleri
Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün, öğretmenler için düzenlediğimiz hizmet içi eğitim seminerinde çocuk edebiyatı ve okuma kültürü
hakkında konuşuyor; Şişli, 2019
Çocuklarımızın eğitimlerine katkıda bulunmanın en etkin yollarından birinin, onlarla bütün bir yıl birlikte olan öğretmenlerimize destek olmak olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, öğretmenlerimizin bu çok değerli ve çok zor işlerini yaparken yaşadıkları sorunları çözmelerine yardımcı olmayı, mesleklerinin güzelliğini hatırlatmayı ve yaptıkları işle gurur duymalarını teşvik etmeyi hedeflediğimiz seminerler ve hizmetiçi eğitimler düzenliyoruz. İlkini Şişli Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığımız protokol çerçevesinde 2017 Haziran’ında düzenlediğimiz hizmetiçi eğitimlerde yüzlerce öğretmenimize ulaştık. Sanatçı, uzman ve akademisyen dostlarımızla şiddetsiz iletişimden çocuk edebiyatına, çocuklar için felsefeden masal anlatımına, velilerle iletişimden matematik eğitimine, sanat eğitiminden ayrımcılığa, Montessori yönteminden zorbalıkla mücadeleye kadar çok çeşitli konularda seminerler düzenledik. Seminerlerimizin ardından aldığımız geribildirimler bize bu konudaki çalışmalarımızı sürdürme gücü veriyor.
Ebeveyn Seminerleri
Hiç kuşkusuz çocuklarımızın hayatında en önemli rol anne babalarının rolü. Yine hiç kuşkusuz ki anne babaların en önemli ve en zor işleri çocuklarını yetiştirmek. Maalesef bu en zor ve en önemli işin ne okulu ne de yaygın bir eğitimi var. BÇBD çocuklarımız için anne babalarının da yanında olmaya çalışıyor. Uzmanlarımızla anne babaları ihtiyaç duydukları konularda bilgilenebilecekleri toplantılarda bir araya getiriyor, çocuk gelişimi, çocuklarla iletişim ve çocukların ihtiyaçlarına yönelik seminerler düzenliyoruz.
Uzman gönüllülerimiz velilerle çocuk gelişimi konusunda
sohbet ediyor, Fatih Kırımlı Aslanbey İlkokulu, 2018
Dodo Masal Anlatıyor
Salgın döneminde okullarına gidemeyen çocuklarımıza internet üzerinden ulaşabilmek için bir masal projesi tasarladık. Daha önceki yıllarda, okullarda çocuklarla yüz yüze gerçekleştirdiğimiz ‘Dodo Kitap Okuyor’ etkinliğinin sembolü Baykuş Dodo bu projede de masal anlatıcısı ve sözlü anlatıcılık geleneğinin taşıyıcısı olarak bizimle birlikteydi. Çok geniş bir yelpazede masal kitaplarını tarayarak ve çocukluğumuzda bize anlatılan masalları hatırlayarak başladığımız çalışmada anaokulu ve ilköğretim düzeyindeki çocuklara yönelik 19 masal belirledik. Masalları doğaçlama olarak anlatmayı planladığımız için bu konuda anlatıcı gönüllülerimizi hazırlayacak çevrimiçi eğitimler düzenledik. Yönetim kurulu üyemiz uzman psikolog Selda Özen’in pedagojik danışmanlığıyla masal içeriklerinin ve anlatımın çocukların gelişimleri ile uyumlu olmasını sağladık. Tüm çalışma ve toplantılar dönemin gerektirdiği şekilde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi, masal kayıtları anlatıcıların evlerinde yapıldı. Masal anlatımına ek olarak her masal için çocukların yaratıcılıklarını ve eleştirel düşünme becerilerini destekleyecek zengin bir etkinlik içeriği de hazırladık. Etkinlikler, çocuklara rehberlik edecek yetişkinlerin de masal dünyasıyla yeniden bağ kurmalarını ve aynı zamanda çocuklarla beraber hoşça vakit geçirmelerini hedefleyerek tasarlandı. ‘Dodo Masal Anlatıyor‘ 23 Nisan 2021 tarihinden başlayarak Youtube kanalımızdan yayınlanmaya başladı.
İzmir Çocuk Kitap ve Oyun Evi
30 Kasım 2020’de İzmir’ de yaşanan deprem felaketi hepimizi çok üzdü. Sahadaki gözlemlerimiz bize depremden etkilenen ailelere ayni ve maddi olarak destek olmanın yanı sıra daha uzun vadeli bir sosyal desteğin de gerektiğini gösterdi. Çocuk ve Oyun Evi projemizi bu ihtiyaca cevap vermek üzere oluşturduk.
Proje kapsamında depremzede ailelerin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yerleştirildikleri toplu konut bölgesindeki Uzundere Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde bir kütüphane kurduk ve çocukların kitap ve oyuncakları alıp, geri getirebilecekleri ve bu şekilde sorumluluk bilinçlerini de geliştirebilecekleri, deneyimli gönüllü yetişkinler gözetiminde kitap okuyup, oyun oynayarak değişik etkinliklerden yararlanabileceği, derslerini çalışabilecekleri bir alan oluşturduk. Herkes İçin Mimarlık Derneği gönüllülerinin çocuklarımız için tasarladığı bu alanda, işbirliği içinde olduğumuz tıp fakültesi öğrencileri uzmanlarımız tarafından aldıkları eğitim ve BÇBD’nin geliştirdiği Dodo Kitap Okuyor, Dodo Masal Anlatıyor ve İklim Abla gibi proje içerikleriyle çocuklarımızın yanında oluyorlar.
Çocuk ve Oyun Evimizin açılışı,
Uzundere Çocuk ve Gençlik Merkezi, İzmir
23 Nisan Etkinlikleri
Çocuklarimiz şapka ve tişörtleriyle
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor
Biz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı çok seviyoruz. Çocuklarımız meclisimizin açılmasının hepimiz için ne kadar önemli bir gelişme olduğunu anlasınlar, bayramlarını doya doya kutlasınlar istiyoruz. Onun için her 23 Nisan’da ülkemizin dört bir köşesindeki okullardaki öğrencilerimize rengârenk tişörtler, şapkalar, balonlar yolluyoruz. Onlar mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz.