Sanatsal Etkinlikler

Sanatın hepimizin hayatını ne kadar zenginleştirdiğinin hepimiz farkındayız. Peki ya İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde (Madde 27) ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde (Madde: 27, 29 ve 31) çocukların, herkes gibi kültürel ve sanatsal yaşama tam olarak katılma hakkı olduğunun açıkça belirtildiğinin ve çocuklarımızın sanatsal etkinliklerle uğraşmasının onların duygusal ve bilişsel gelişimlerinde kritik önemde olduğunun farkında mıyız? Sanat temelli programlara katılımın olumlu etkileri özellikle, sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı ailelerin çocuklarında gözlemleniyor. Örneğin ABD’de riskli gruplarla yapılan bir araştırma, bu katılımın okulu terk etme oranını beşte bire düşürdüğünü, üniversiteden mezun olma şansını ise iki kat artırdığını gösteriyor. (*) Maalesef bu açıdan ülkemizde durum hiç iç açıcı değil. 2013 yılında gerçekleştirilen bir çalışmada, İstanbul’un kentsel alanlarında yaşayan ve devlet okullarına giden 6-11 yaş arasındaki 800’e yakın çocuğun okul dışındaki zamanlarını nasıl değerlendirdikleri araştırılmış. Araştırmaya katılan çocuklardan %73’ü müzeye/sergiye; %49’u tiyatroya; %48’i sinemaya hiç gitmediğini belirtmiş. Bu çocukların gün içinde en çok zaman ayırdıkları aktivitenin televizyon seyretmek olduğu görülmüş. (*). Beklenebileceği gibi, serbest zamanlarında izleyici değil, aktif olarak bir sanat faaliyetine katılan çocukların oranı daha da düşük. Bu oranın, üst sosyoekonomik düzey ailelerde %19, orta SES düzeyinde %7 iken alt SES düzeyinde %1 (*) olduğu görülmüş. Demek ki sanatı hayatımıza daha çok katmalı, çocuklarımızı hem izleyici olarak hem de aktif olarak sanatla buluşturmalı, sanatçılarla çocuklarımız arasında daha çok köprü kurmalıyız dedik ve sanatın her dalındaki faaliyetlerimize özel bir önem verdik.

Resim, fotoğraf ve elişi sergileri

 2021’de ilk kez kişisel bir sergi düzenledik. Sergimiz, pandemi nedeniyle yine dijital ortamdaydı.

Sanatçı dostlarımızın eserleriyle oluşan kuruluş yıldönümü sergilerimizde, eserlerinin gelirlerini bağışlayan sanatçılarımızın katkılarını “Sanatçı Fonu“nda topluyoruz. Bu fonu, sanatçılarımızın kararıyla tıp fakültesinde okuyan kız öğrencilere burs vermek için kullanıyoruz. 2021-2022 öğretim yılında Sanatçı Fonu ile, 5 tıp fakültesi ve 1 hemşirelik öğrencisi genç kızımıza burs desteği veriyoruz.

2019 yılında sanatçı dostlarımızla düzenlediğimiz serginin dışında bir de çocuklarımızın sergisini açtık. Bir önceki yıl düzenlediğimiz yaz okulundaki fotoğraf atölyesine katılan çocuklarımızın eserlerini de sergiledik. Böylece çocuklarımızla sanatseverler arasında kurulmasına aracı olduğumuz bağlara bir yenisini eklemiş olduk.

 2016’dan beri düzenlediğimiz sergilerimizi pandemi
döneminde dijital ortamda sürdürdük.

 

Konserler, gösteriler ve öğrenci orkestraları

2017’de Pera Müzesi Oditoryumu’nda verdikleri konserin gelirlerini derneğimize bağışlayan sanatçı dostumuz Hande Akkan ve öğrencileri sürdürülebilir dünya için geliştirdiğimiz programın Bilecik Gölpazarı’nda uygulanmasına kaynak oluşturdu.

Hande Akkan ve öğrencileri 2019’da da desteklerini sürdürdüler. Bu kez müzikle müzik için dedik ve Unique İstanbul’da gerçekleştirdikleri konserin geliriyle Ağrı Diyadin’de Molla Kara Ortaokulunun öğrencilerini orkestra ve müzik odasına kavuşturduk.

 Hande Akkan ve öğrencilerinin 2019’da
Unique İstanbul’da verdikleri
piyano konserinden

 

 Ağrı Diyadin Mollakara Ortaokulu müzik odası, 2019

 

 

Cüneyt Cebenoyan çocuk ve sinema buluşmaları

 Cüneyt Cebenoyan yaz okulunda çocuklarımızla film sohbeti yapıyor, Fatih – Kırımlı Aslanbey İlkokulu, 2019

Sinema etkinliklerimiz 2018’de büyük çoğunluğu hiç sinemaya gitmemiş 500 ilkokul öğrencisini Logo Yazılım sponsorluğuyla sinemaya götürmekle başladı. Ardından 2018 ve 2019 yıllarında düzenlediğimiz yaz okullarında çocuklarımız film eleştirmeni Cüneyt Cebenoyan’ın seçtiği filmleri izledi, onunla filmler hakkında sohbet ettiler. Maalesef Sevgili Cüneyt Cebenoyan 2019’un Ağustos ayında geçirdiği trafik kazasıyla aramızdan ayrıldı. Ama dostlarının bağışlarıyla oluşan fon ve işbirliği içinde olduğumuz kurumlar sayesinde çocuklarla sinema buluşmalarını sürdürüyoruz. Bu buluşmaların ilki 5 Şubat 2020’de Sultanbeyli’de gerçekleşti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bir Film’in de katkılarıyla sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı çocukların devam ettiği bir okulun 500 öğrencisini animasyon ustası Hayo Miyazaki’nin Küçük Denizkızı Ponyo adlı filmine götürdük. Gelen çocukların yüzde 80’i hayatında ilk kez sinemaya gitmiş oldu.

Salgın döneminde film gösterimlerimize zorunlu olarak ara verdik ama bu dönemi bir film kütüphanesi oluşturmak üzere değerlendirdik. Bol ödüllü iki yeni filmin gösterim haklarını aldık ve çeviri dublajlarını tamamladık. Katja Benrath’ın Rocca Dünyayı Değiştiriyor ve Sarah Winkenstette’nin Çok Uzakta adlı filmlerini çeşitli şehirlerdeki festivallerde ve mahalle evlerinde göstermeyi sürdürüyoruz.

 

* Veriler: Erken Çocukluktan Gençliğe: Sanatla Büyümek raporu. Feyza Çorapçıoğlu