Sürdürülebilir Dünya İçin
Sürdürülebilir Dünya için geliştirdiğimiz projelerimiz Yönetim Kurulu üyemiz, Çevre Mühendisi Aytül Yüksel yürütücülüğünde devam etmektedir:
Beş parmağımla beş adım
Çok İsterim, Hani Bana?, Ben Yaparım, Ben Ayrıştırırım ve Ben Ekerim başlıklı beş etaptan oluşan, 1 ay süreli projeyi şu ana kadar Bilecik Gölpazarı, İstanbul Fatih ve Kağıthane ilçelerindeki üç okulda tekrarladık.
Çevreci kuklalar
Obur Can, Çöp Kutusu ve Becerikli’yle tüketim alışkanlıkları, kısıtlı kaynaklar, atıkları azaltma ve yeniden değerlendirme gibi son derece önemli konuları müzik ve dans eşliğinde işliyoruz. İlkini Bilecik Gölpazarı’nda sonra da İstanbul’daki okullarda ve TÜYAP kitap fuarlarında defalarca sergilediğimiz Çevreci Kuklalar’ı izleyen çocuklarımız hem çok eğleniyor hem çok öğreniyorlar.
Çevre atölyeleri
Atık hiyerarşisi üzerinden kurguladığımız atölyelerimizde, atık üretmeme, atık azaltma, tekrar kullanım/geri dönüşüm ve çöp konularını tiyatro, kitap okuma, hikâyeleştirme, sanatsal aktivite ve deneysel uygulama alanlarından destek alarak işliyoruz. Birden fazla disiplinden faydalanarak yürüttüğümüz Ben Çöpümü Tanırım, Çöpten Neler Neler Yaparım, Uçtu Uçtu Çöp Uçtu ve Çöpten Toprak Olur Mu? atölyeleri, çocuklarımıza içinde yaşadığımız ekosistemin bir parçası olduklarını hissettiriyor.
Ayrıca yaz okullarında uyguladığımız 2 günlük bir Çevre Dedektifleri Atölyemiz var. Bu atölye kapsamında çocuklarla sokaklarda mıntıka temizliği yapıyor, vatandaşlarla konu üzerine sohbet ediyor, atölye sonunda da çevre dedektiflerimize rozetlerini dağıtıyoruz.
Balat’taki bir ilkokuldaki projemiz çerçevesinde kurguladığımız 7 haftalık Çevre ve Doğa Atölyemiz ise çok daha kapsamlı. Gönüllü olarak katıldıkları bu atölyede ayrıntılı bir yaşam döngüsü analizi yapan çocuklarımız bizim sağladığımız mikroskopla bakterileri inceliyor, fayda ve zararlarını öğreniyorlar.
İklim abla projesi
İklim değişikliğinin nedenleri ve etkileri etrafında kurguladığımız İklim Abla projesinde çocuklarla doğayı seven ve neşeli bir karakter aracılığıyla iletişim kuruyoruz. Aşırı iklim olayları (sel, fırtına, kuraklık vb.), karbon salınımı, karbon ayak izi, su ayak izi, biyolojik çeşitlilik, yerel tohum, ağaçlandırma, bitkilerin duyguları vb. kavramlar üzerine kısa metinler oluşturup videolar hazırlıyoruz. Her videoda çocuklara sorular yöneltiyor hem gelen cevapları paylaşıyor; hem de doğru cevabı farklı iletişim araçları ile anlatıyor; çocukların daha fazla dahil olması için İklim Çocukları kavramını oluşturup onları motive edecek online etkinlikler yapıyoruz.